Kerstconcert

Op zaterdag 15 december start om 20.00 uur het zesde concert in de St Lambertuskerk in Engelen. Dit concert staat in het teken van de kerst. Ook deze avond hoort u het orgel als solo-instrument en als begeleidend instrument. Het orgel zal bespeeld worden door Natalia Kinzerskaya en Wout Kalkman. Danielle Dobbe bespeelt de dwarsfluit en Annemarie van Keeken de viool. Verder hoort u Steffi, de kleinkinderen van Wout Kalkman en Saskia en Jeremy van Stroe zingen. Patrick Bendermacher op de trompet en Ellen van der Wulp-Basting op de hobo.

We zullen het bekende ‘Midden in de winternacht’ horen, begeleid door orgel fluit, viool en hobo, dat door alle aanwezigen meegezongen kan worden.

U bent allen van harte welkom. De kerk is open om 19.30 uur. De koffie staat klaar. Entree 5 euro ter ondersteuning van het orgel.

Programma

Onbekend          1719                                                     Joy to the world

Natalia speelt met Patrick een populair kerstlied, waarvan zowel Georg Friedrich Händel als Lowell Mason als mogelijke componisten genoemd zijn. De tekst werd geschreven door de Britse predikant Isaac Watts. We zijn dan meteen volop in kerststemming.

Medley van bekende kerstmelodieën

Danielle, dwarsfluit; Annemarie, viool; Ellen, hobo en Wout op het orgel spelen een medley van kerst liederen. U hoort: O little town of Bethlehem, Ding Dong, The first Noël, Hark the herald angels sing

Buddy Green (1953 – )                                                  Mary did you know

“Mary, Did You Know?” is een kerstlied waarvan de tekst geschreven is door Mark Lowry en de Muziek door Buddy Greene. Dit lied werd voor het eerst uitgebracht in 1991 door Michael English. Het wordt gezien als een moderne kerstklassieker en is al door vele artiesten gecoverd. U hoort Natalia, Saskia en Jeremy.

Stille Nacht

Natalia, Patrick, Saskia en Jeremy met het bekende Stille Nacht. Stille Nacht werd voor het eerst opgevoerd in de St. Nikolauskerk in Oberndorf (bij Salzburg) op eerste kerstdag 1818. De tekst was door Mohr al in 1816 geschreven, maar op kerstavond 1818 vroeg Mohr aan Gruber om een melodie en een gitaarbegeleiding te maken bij de tekst. Waarom specifiek om een gitaarbegeleiding werd gevraagd is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De meest gebruikte verklaring was dat het orgel van de kerk kapot was, volgens een populaire versie doordat muizen van de balg hadden gegeten. Maar misschien wilde Mohr gewoon een anders klinkend lied. Zowel Mohr als Gruber kwamen tussen 1818 en 1820 met verschillende variaties op Stille Nacht.

C.P.E. Bach         (1714-1788)                       Uit Sonate in G (Andante/Allegro)

Danielle en Wout spelen het eerste deel uit een fluitsonate van Carl Phillip Emanuel Bach een van de componisten van de Berlijnse school rond Frederick de Grote.

Ch. Delbruck     (1883 – 1930)                                    Berceuse

Wout Kalkman speelt dit prachtige wiegenlied van de romantische componist Charles Delbruck. Het is waarschijnlijk geschreven in 1893 in Pennsylvania. Over de componist is ons verder niets bekend.

Shearing (1919 – 2011 ) Lullaby of Birdland

Wout, Danielle, Annemarie spelen deze in 1952 geschreven Jazz compositie van George Shearing, die met een lullaby ofwel wiegelied (berceuse) niets anders gemeen heeft dan de naam.

Geoffrey Finger (1660-1730)                     Sonate in G. (Andante-Allegro-Adagio-Tempo di menuetto)

Natalia en Ellen spelen een prachtige sonate van deze 17e-eeuwse componist. Finger was een tijdgenoot van Händel, en componeerde veel werk voor fluit en viool. Zijn muziek is melodieus zoals u in deze sonate zult horen.

Jay Althouse (1951 – )                                                                   Still a Bach Christmas

Jay Althouse nam de Aria uit Bach’s  3e orkestsuite en verwerkte daarin een tweetal bekende Duitse kerstliedjes. Het wordt gezongen door een aantal kinderen en begeleid op het orgel.

Adolphe Adam (1803-1856)                                                      O Holy Night

Natalia, Patrick en Saskia

” O Holy Night ” is een bekende kerstlied samengesteld door Adolphe Adam in 1847 aan het Franse gedicht “Minuit, chrétiens” (Midnight, Christians) geschreven door een wijnhandelaar en dichter, Placide Cappeau (1808-1877). Zowel in de Franse originele versie als in de Engelse versie reflecteert de tekst op de geboorte van Jezus en op de verlossing van de mensheid.

Medley van bekende kerstmelodieën

Ellen, Annemarie, Wout, Danielle spelen Dreaming of a White Christmas,  Rudolph the red nosed reindeer, Jingle Bells en Winter wonderland

J.S. Bach (1685-1750)                                    Jesu joy of men’s desiring

Natalia speelt met Patrick dit prachtige stuk van Bach geschreven in 1723. Oorspronkelijk was de tekst natuurlijk in het Duits geschreven, maar de  Engelse vertaling door Robert Bridges is in de loop der jaren bekender geworden. U hoort hier een instrumentale versie met een prachtig samenspel tussen orgel en trompet.

Samenzang                                                       Midden in de winternacht

Natalia, Wout, Danielle, Annemarie, Patrick en Ellen begeleiden een samenzang van het bekende Midden in de winternacht. Joost van der Wulp zal dirigeren en u wordt verzocht allemaal mee te zingen.