Muziek in de kerk

Op zaterdag 16 maart was er weer een concert rondom het nieuwe orgel in de St. Lambertuskerk. Een concert wat was opgebouwd met verschillende verrassende combinaties en dat helemaal in het teken stond van de lente. Uiteraard was de start ‘de lente’ uit de vier jaargetijden van Vivaldi, gespeeld door Natalia Kinzerskaya op het grote orgel. Vervolgens was de combinatie muziek, tekst en beeld gemaakt. Drie korte werken van Tchaokovsky, ‘maart, april en mei’ geheten, werden gespeeld door Natalia op de piano, terwijl Herman Voss de bijpassende gedichten voorlas en op de breedbeeldtelevisie prachtige bijbehorende beelden te zien waren. Voor de zang was de combinatie Saskia van Stroe met Natalia gemaakt. Saskia zong vol overgave ‘Stay with me till the morning’, het mooie lied ‘The Rose’ en ‘Place to hide’. Een derde combinatie werd gelegd met een jong talent. De 9-jarige Steffie Kiestra speelde solo op de piano, maar ook twee vrolijke stukken samen met Natalia. Met een aria uit de Matheus passion, gespeeld door Natalia op het grote orgel, werd componist en organist Wout Kalkman herdacht, die enkele weken geleden is overleden. Het is ‘zijn’ orgel wat van Oosterhout naar Engelen is gekomen en hij is ook de initiatiefnemer van de orgelconcerten en was daarin steeds één van de hoofdrolspelers. Natalia sloot het concert af met in stuk van Chopin waarin haar kwaliteiten als pianiste nogmaals bijzonder hoorbaar waren. Ruim 40 bezoekers genoten van een mooi, zeer gevarieerde concert en gingen na afloop voldaan huiswaarts. De organisatie kan terugzien op een geslaagde avond.