Preek van de week

Van verschillende kanten is me op het hart gedrukt om geen sombere en trieste preek te houden. Die van vorig jaar – over de kaars in het concentratiekamp – was kennelijk niet goed om in de juiste kerstsfeer te komen. Dus bij de voorbereiding van deze kerstviering heb ik mij het hoofd gebroken hoe ik u wel een zinnige overweging kan aanbieden, die aansluit bij de wens om vooral stil te staan bij de zachte, vreugdevolle en hoopvolle kant van het Kerstfeest. Maar ik kan ook niet om de realiteit van de wereld heen. Die is op z’n zachts gezegd nogal onzeker, somber en duister. Kijk ik naar het journaal en lees ik de kranten dan vind ik daar niet een vreugdevolle boodschap.

Wat dan? Toen dacht ik aan het kerstpakket. Een aantal van u zullen dat ook ontvangen hebben. Nieuwsgierig wat erin zal zitten, soms valt het mee, soms valt het  tegen, je bent niet met alles blij en wat voor de een bruikbaar is, is voor een ander waardeloos. Hier heb ik mijn kerstpakket meegenomen. Er zit van alles in. Het eerste wat ik tegenkwam was het kerstverhaal anno 2023. Als Jezus vandaag geboren zou worden, dan niet in Bethlehem, deels bezetgebied, de Gazastrook, zelfs geen herberg of stal, wel puinhopen en schuilkelders, vluchtelingen in plaats van herders, de 3 wijzen met reddingswerkers, artsen zonder grenzen en andere die geen andere geschenken hebben dan hulpgoederen van het Rode Kruis konvooi, reddende engelen. Kinderen slachtoffer, geen toekomst. Jozef vlucht naar Egypte via de enige grenspost die nog open is. Kortom geen mooi kerstverhaal! Tja, jammer dat dit verhaal in het pakket zit.

Wat nog meer. Ik pak hier voorwerpen uit de doos, gekoppeld aan krantenknipsels uit het Brabants Dagblad van zaterdag 23 december. Er zit onder andere in:

 • speelgoed voor minderbedeelden geschonken via  ‘samen voor elkaar’ in Goirle  
 • een verhaal van een reddingswonder in de jungle
 • een kerstengel van een tante: Engel van de vrede
 • een wereld vol positievelingen, iemand die de vuilniszak van medebewoners wegbrengt en koffie serveert aan gasten
 • Femke (Friese naam voor ‘vrede’) staat stil bij het geluk dat ze in Nederland in vrede mag leven en of men zich dat realiseert
 • Iemand maakt wekelijks soep voor daklozen
 • Marian neemt de verstoten Marokkaanse Fero in huis, die daardoor weer het gevoel heeft mens te zijn
 • Dorie laat haar hond Buddy bij mensen in GGZ knuffelen en geeft hen daarmee eigenwaarde
 • Frank heeft een actie in Den Bosch om voor € 10,00 een gezin te adopteren en hen te helpen het jaar door te komen
 • Wim Daniels heeft zijn suggestie voor een vriendelijkheidspartij, waardoor er oog is voor meer hartelijk onder mensen
 • Jan & Ada nodige elke week vreemden uit om bij hen te eten
 • en wat te denken van het Engelen-project in ons eigen Engelen!

Dat was dit keer een krant met niet alleen ellende, honger en oorlog, maar vol positieve initiatieven, die onze wereld mooier en liever maken. Zij zijn er, meer goede mensen dan ellendelingen, maar ze halen zelden de krant, tot nu toe. En die zitten hier ook in de kerk; die wonen hier ook in het dorp, in Den Bosch, Vlijmen, Brabant, Nederland, Europa, of elders. Engelen van mensen. Die boodschap wil ik vandaag met u delen. Want in al die mooie mensen wordt het Kerstkind telkens opnieuw geboren. De blijde boodschap van vrede, van hoop, van liefde die het wint van de haat. Die blijde boodschap is zichtbaar in al die positieve mensen, die zich inzetten. Die zelden de voorpagina halen, maar wel onze aarde redden.

En tenslotte noem ik nog een ander kerstpakket. Als ik die niet zou noemen en laten zien dan blijf ik steken in mooie verhalen over waardevolle mensen. Maar Kerstmis is meer. Er is namelijk één kerstpakket, dat ik niet van mijn werkgever of vrijwilligersorganisatie  heb ontvangen. Het is een kerstpakket met als afzender Onze Lieve Heer! Hij stuurt ons het grootste geschenk: Jezus, het kind in de kribbe. In Jezus is God aan het licht gekomen, zo mogen wij geloven. Dat is de kern van het Kerstfeest: Jezus, kind van God, is dat niet geweldig?  Ik kan het hier niet uitpakken. U vindt het kindje Jezus in de kerststallen, maar bovenal, in uw eigen hart en in de harten van al die mensen die groot of klein geluk brengen aan medemensen. Want als Jezus niet elke dag geboren wordt in de harten van de mensen, zal het nooit Kerstmis worden. Maar we hebben het gehoord: er is nog hoop, want er zijn een hoop mensen, die de blijde boodschap handen en voeten geven. Dus nu mag ik met recht tot u zeggen: ‘n vreugdvol en Zalig Kerstfeest!